2 juni Etty Hillesum: Geef de liefde een gezicht

Via dagboekteksten en brieven o.a. uit Westerbork volgen we de ontwikkeling van Etty, een jonge Joodse vrouw die 30 november 1943 (80 jaar geleden) in Auschwitz is vermoord. Etty laveert tussen wanhoop en aanvaarding en ontdekt dat er in ieder mens iets onverwoestbaars zit. Ze is vastbesloten om dit kostbare, dat ze ‘God’ noemt, door lijden en dood te bewaren. Te midden van de verschrikkingen van de oorlog en de gevangenschap in Westerbork groeit in haar een innerlijke vrijheid. Ze kiest ervoor niet onder te duiken maar wil het lot van haar volk ondergaan en daarvan getuigen. 

Wat maakt deze voorstelling zo bijzonder?
‘Etty Hillesum’ is een Passion-achtige voorstelling. Het levensverhaal van Etty wordt verteld door middel van teksten en moderne liederen. Als toehoorder krijg je te horen wat Etty in haar dagboek schrijft, en er is een verteller die de historische context benoemt. Een mooi element is de stem die de worsteling in Etty vertolkt. Zo wordt invoelbaar welke ontwikkeling Etty meemaakt. 

Beelden vertoond via de beamer versterken de context omdat ze de aanwezige oorlog laat zien. De teksten worden voorgedragen door een actrice en vertellers, afgewisseld door songs van Bløf, Stef Bos, Herman van Veen, Huib Oosterhuis en anderen, vertolkt door het Brug Combo uit Amersfoort.

Wanneer
Zondag 2 juni, 16.00 uur (zaal open om 15.30 uur)
Opstandingskerk, het Kant 1 Houten
Aan de uitgang is een collecte om de onkosten te dekken.
Informatie: Paul van Dam – 06 3038 5515
terug