Martine Vonk lezing

De Martine Vonk lezing is ingesteld om het gedachtegoed van Martine Vonk levend te houden en verder te verspreiden.
Theanne Boer 
zal op 1 oktober ideeën aanreiken over duurzaam leven waarbij we elkaar tot steun kunnen zijn.

Na de lezing zijn er 4 workshops: liturgisch bloemschikken, duurzaam voedsel, het vergroten van de biodiversiteit in je eigen tuin en de openbare ruimte. Of een buitenexcursie met Klaas- Hemke van Meekeren over biodiversiteit in de leefomgeving.

Martine woonde in de ecowijk in Houten en zette zich in voor een duurzame én vrolijke levensstijl vanuit een brede christelijke spiritualiteit, Ze overleed in november 2019. Theanne Boer was goed bevriend met Martine Vonk. Theanne is schrijftster o.a. over duurzaamheid en groen geloven. Haar sabbatical in Ghana, haar huwelijk en het leven in een boerendorpsgemeenschap inspireren haar tot duurzaam leven. Ze was redacteur van de Groene Bijbel en maakte samen met Martine het kinderboek Kleur je wereld groen. Theanne schrijft momenteel een boek over ‘Samen Duurzaam Leven’ n.a.v. het proefschrift van Martine over eeuwenoude leefgemeenschappen als de Amish, Hutterieten, Benedictijnen en Franciscanen. Hoe ervaren zij hun leven in die gemeenschappen? Wat levert het op voor het milieu? En hoe houd je zo’n manier van leven samen vol? Dat heeft te maken met waarden, met gezamenlijke overeenstemming over dat wat je belangrijk vindt in het leven. Als je kunt leven volgens die waarden, ervaar je kwaliteit van leven.
Het uitgangspunt is dat duurzaam leven beter en makkelijker gaat als je het samen doet. Je hebt als groep een lagere milieudruk dan als individu omdat je veel deelt en omdat je elkaar scherp kan houden. Maar geeft veel samen doen nog wel kwaliteit van leven? Moet je daarvoor veel privacy opgeven? Zijn er ook vormen van ‘samen’ zonder dat je nou direct in een soort woongroep moet leven?

De lezing wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Houten samen met de Katholieke kerk en de Lichtboog (NGK).
Tijd: zaterdag 1 oktober, 14.00 uur, afsluiting met borrel om 16.15 uur. Plaats: De Lichtboog, Kruisboog 22 in Houten. Toegang: vrijwillige bijdrage. Opgeven vóór 27 september via groenekerkenhouten@gmail.com
terug